Friday, October 28, 2011

..:: Berdiri Tegas dalam kelembutan::..
Terkadang rasa perjalanan hidup semakin singkat untuk dilalui..semakin menghampiri kepada seruan Ilahi..semua orang akan merasai saat itu..yang kita tak tau,bila dan tempatnya nyawa kita akan diambil oleh pencipta teragung.'setiap yang bernyawa,pasti akan mati.' Sama2 Muhasabah..

'setiap yang bernyawa,pasti akan mati.'

Terfikir sejenak, adakah perjalanan hidup yang dilalui sebelum ini telah membawa diri hampir kepadaNya atau kepada dosa?? diri xselamanya ingin kepada dosa..ingin berubah yang lebih mendekatkan diri kepda DIA..Biar airmata yang mengalir membasahi pipi menjadi sebab kepada diri hampir selalu kepada DIA..jasad ini akan menjadi saksi diakhirat kelak..Jauhkanlah aku kepada kejahatan dengan rahmat dan kasihMu Ya Allah, peliharalah hati hamba2Mu ini..

Terasa ujian mematangkan diriku..supaya aku menjadi tabah dan kuat untuk melalui liku2 kehidupan yang penuh mencabar..Bisakah aku dapat melaluinya atau hanya mampu berhenti dipertengahan jalan?? segalanya datang pada diri.teruskan kuat..teruskan tabah..teruskan pada keyakinan diri..Biar ujian dapat dilalui dengan tabah dan sabar..yakin akan janji Allah..moga Allah pelihara 'mereka' disana. Biarkan orang nampak kita tabah ..tersenyum untuk melaluinya..Biar rasa hati yang mencengkam ini DIA yang mengetahui..tetap mendoakan buat kalian disana..

Terkadang rasa perjalanan ini, payah untuk kita lalui dan nikmati..percayalah, sesusah dan mencabar mana perjalanan hidup ini..tetap kita tempuhi, kita akan dapat merasai kemanisannya bila kita terokainya dengan rasa nikmat dan syukur pada DIA..sabar dan tabah kunci kekuatan untuk terus melangkah..wahai hati, kuatlah xselamanya orang yang kuat itu akan terus kuat, yang lemah itu akan terus lemah..disebalik kepayahan itu, akan ada keyakinan pada diri.

~Inginku berdiri tegas dalam kelembutan,tegas,asal tidak tewas~

Langit x selalunya cerah..begitu juga dengan manusia, bukan semuanya perjalanan hidup yang dilalui Indah2 sahaja..Andainya perjalanan hidup ini dapat dicatat, akan ku catat yang indah dan baik2 aja...Tapi, semuanya adalah dari DIA..usaha kita untuk mencorakkan dan menghiasinya. Ketahui lah..aku ingin yang terbaikk untuk diri..aku ingin yang terbaikk apabila berada disamping 'mereka'..aku ingin 'mereka' juga bersama2 ke pintu jannahNya..mungkin ambil berat aku disalah ertikan sebagai 'bussy body' mumkin..La ba'sa..Allahu Taala a'lam alal kullihal..segalanya bermula dari niat..biar DIA lebih mengetahui dari dia yang mengetahui..Biar dia ..mereka..dengan pelbagai tafsiran dia..mungkin aku perlu berhijrah, memikirkan diri terlebih dahulu dari yang 'lain'...biarlah rindu dan airmata kepada suasana ukhwah yang dulu, hanya untuk DIA..tidak melebihi kepada yang lain..Bimbing lah aku Ya Robb..Terasa mahu berhenti dipertengahan,tak terdaya rasanya.. Alhamdullilah, masih ada insan yang sudi menguatkan aku dikala hati ini 'sukar' untuk terus melaluinya..Ya Allah..ku mengharap kasihmu, jangan tinggalkan aku walau kadang2 aku alpha kepadaMu Ya Allah..Jangan KAU jauhkan aku dari beroleh maghfirah dariMu..aku insan yang masih mengharapkan belas dan kasihMu....Perjalanan hidup penuh warna-warni, ingin ku coretkan, ingin ku lukiskan indah2 belaka..tapi...bisakah??aku yang mencorakkan..DIA yang maha tau.


.............................................to be continue~
mu'tah, Jordan.
29/10/11
7 a.m
hari ke2 bertukarnya waktu..diawalkan 1 jam^^

No response to “..:: Berdiri Tegas dalam kelembutan::..”

Leave a Reply